Z historie Hliněné bašty

Objekt restaurace Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu restaurace byla použita hlína z likvidované obecní skládky.

První stavba z nepálené hlíny v Čechách

Objekt restaurace Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu restaurace byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Odpadly tak náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost restaurace počítá na stovky let. Hliněnou baštu projektoval a stavěl ateliér SEA (www.ateliersea.com) architekta Petra Suskeho, který je opravdovým průkopníkem hliněných staveb v Čechách. Architek Petr Suske za pomoci architekta Zdenka Rajniše na stavbě zůročili své zkušennosti z Afriky, kde hliněné stavby studovali.

Nepálená hlína je přírodní materiál, který se používal ve stavbách od pradávna. S nástupem moderních stavebních materiálů však došlo k postupnému utlumení a ukončení výstavby z nepálené hlíny. Až ke konci 20. století byl zaznamenán návrat stavění z hlíny, a to hlavně pro její dobré tepelnětechnické, finanční a ekologické vlastnosti. Pohoda vnítřního prostředí v hliněných stavbách, kterou zajišťují již zmíněné charakteristiky, je příjemná pro každého z nás, zejména však ro alergiky. Důležitou vlastností hlíny je hygroskopičnost. Znamená to, že hlína dokáže přijmout velké množství vzdušné vlhkosti, například z interiéru, a potom, když je vzduch suchý, uvolnit ji zpět do prostoru. K vytápění restaurace se využívá přírodních zdrojů. Sluneční energie umocněná skleníkovým efektem je jímána do podlah a stěn. Tepelné čerpadlo využívá energii podzemních vod. Před ochlazováním severními větry je stavba chráněna hliněným valem. Po dožití se stavba snadno semele na záhonek.

Fotoalbum

 

ROZVÁŽÍME JÍDLO S SEBOU

Máme otevřeno - připravili jsme pro Vás výdejové okénko a jídlo také rozvážíme. Vybírat můžete z denní nabídky.

Hlady Vás umřít nenecháme a Vy nás tím podržíte, děkujeme!  - jsme s Vámi, 

Hynek & Bára

 

 

 

Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.
Souhlasím